Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2018 15:58 - Глупав и умен бащини завети
Автор: mihailts Категория: Други   
Прочетен: 6719 Коментари: 6 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     А. Глупав баща дал на синовете си да счупят сноп пръчки . Те не можали . Той развързал снопа , счупил всяка от пръчките и им казал грешното мнение " като сте обединени като пръчките , ще сте силни " . Той не разбирал , че човешките обединения - съединения - се осъществяват чрез цели , правила и управления по различни начини , като участието в тях е доброволно или принудително . Тези начини зависят от чувствата на хората , тяхната разумност или глупост . Затова : 
   - Неразумните и безчувствени пръчки , които нямат цели , правила и управление в снопа и не са в него доброволно или принудително , не може да са пример за хората в човешките съединения ;
   - Ако начинът на обединение в доброволно съединение е разумен , обединените са направили възможното , да печелят чрез своето съединение и то да прави силата им , а ако този начин е глупав , обединените губят чрез съединението си и то прави тяхната слабост .
   Глупавият баща вярвал , че е достатъчно хората да са обединени , за да прави съединението винаги силата им . Понеже за вярващия е немислимо , че вярва грешно , той не разбирал , че греши , като пропуска значението на начина на обединение за силата или слабостта на обединените . А грешно мнение , за което се вярва , че е истина , е глупост . Своето глупаво вярване за съединението глупавият баща формулирал като глупостта " съединението прави силата " и завещал тази глупост на синовете си . 
   Б. Умен баща казал на синовете си :
   1. Човек винаги  има цели . Когато ги постигне е силен , а когато не ги постигне , е слаб . Когато човек е определил постигнатите си цели правилно , неговата сила е трайна , а когато ги е определил грешно , тя веднага става слабост . 
   Човек не винаги знае как да постигне целите си . Той определя тях и начините за постигането им или само според своите желания , или с контрол на разума му на неговите желания .
   Човек , който определя целите си иначините за постигането им с контрол на разума му на неговите желания , мисли реално . Той разбира , че човек може да иска или не иска всичко , което чувства , знае и разбира , но неговите желания или нежелания са осъществими или неосъществими . Затова той иска чрез логиката да разбере възможното за осъществимостта на желанията и нежеланията си , като разумно преценява своите възможности и условията , с които живее. Когато преценката му е правилна - защото всеки човек греши - той правилно определя целите си и начините за постигането им . Мислещият реално е разумен човек . 
   Човек, на който желанията са негови цели , не преценява разумно своите възможности и условията , с които живее. Той мисли позитивно или негативно . Позитивистът вярва , че ще постигне целите си , а негативистът вярва , че няма да постигне целите си . За него логиката е враг номер едно , защото му пречи , да вярва , каквото иска . Затова той не проверява чрез нея възможното за осъществимостта на желанията и нежеланията си . Вярваното от него може да е правилно или грешно , но за него е немислимо , че вярва грешно . Когато времето покаже или му се докаже с логиката , че вярва грешно , той не иска да разбере и не разбира , че причина за грешката му е неговият позитивизъм или негативизъм . Мислещият позитивно или негативно е вярващ човек . 
   Хората винаги са доброволно или принудително в човешки обединения - съединения .  Всяко съединение е или само от доброволно участващи или от доброволно и принудително участващи . 
    Цел на всеки участник във всяко съединение е или : 
   - то да постигне обявените си цели ; 
   - той да постигне личните си цели , които са различни от обявените цели на съединението; 
   - да провали съединението . 
   Всеки участник в съединението , който чрез него постигне целите си е силен , като то прави неговата сила , а всеки - който чрез него или заради него не постигне целите си , е слаб , като то прави неговата слабост .
   С всяко съединение или :
   - всички постигат целите си и са силни , като то прави силата им ;
   - всички не постигат целите си и са слаби , като то прави слабостта им ;
   - един или едни постигат целите си и са силни , като то прави неговата или тяхната сила , а останалите не постигат целите си и са слаби , като то прави тяхната слабост .
   Затова " съединението прави силата и/или слабостта " .
   Човешките обединения- съединения се осъществяват чрез цели , правила и управления . Целите са постижими или непостижими за участващите в тях . Когато са постижими , те могат илине могат да се постигнат с правилата и управлението на съединението . С правилата се определя ролята в съединението на всеки участник , но всяко човешко правило е нарушило от човек . Управлението на съединението обединява всички участници доброволно или принудително - съгласните с него са обединени доброволно , а несъгласните с него са обединени принудително - и улеснява  или пречи на всеки участник да спазва или нарушава правилата на съединението.
   Държавата на човек е държавното съединение , в което той винаги участва , независимо дали участва или не участва в други съединения . Държавните закони - правилата на държавното съединение - улесняват или пречат властта да имат или : 
   - управляващи в интерес на народа; 
   - управляващи само в свой интерес; 
   - управляващи в свой и в народен интерес ; 
   - некадърници , които управляват против своя и народния интерес . 
    Държавното управление обединява доброволно или принудително всички . То чрез законите и тяхното прилагане прави силата или слабостта на държавата . В силна и в слаба държава постигналите целите си чрез или заради нейното управление са силни , а непостигналите целите си чрез или заради нейното управление са слаби.
   3. Със своето мислене реалистът прави възможното , да има реално постижими цели чрез реално осъществими начини за постигането им . Той е доброволно в съединение , за което иска то да постигне обявените си цели , когато прецени , че те са реално постижими ,чрез реално осъществими правила и управление на съединението .
   Със своето мислене вярващият не прави възможното , да има реално постижими цели чрез реално осъществими начини за постигането им . Той е доброволно в съединение , за което иска то да постигне обявените си цели , когато те съответстват на желанията му . Позитивистът вярва , че съединението ще постигне обявените си цели , а негативистът вярва , че то няма да постигне обявените си цели .
                                         ***********************************
    Умният баща обощил казаното на синовете си в своя умен завет към тях " Мислете реално , за да направите възможното :
    - да имате постижими общи цели , чрез които да сте обединени доброволно;
   -да определяте такива правила и управление на доброволното си обединение , чрез които то да постигне обявените си цели - вашите общи цели - и да сте силни чрез него ; 
   - за избягване на принудително обединение ." 

    ЗАБЕЛЖКА: Всеки , който иска благоденствието на България и след 1989 година гласува винаги за една и съща партия , вярва , че само нейното управление е за доброто на държавата , а всички други управления я провалят . Ако неговата партия управлява , той е доброволно обединен от държавното управление , а ако тя не управлява , той е принудително обединен от управлението на държавата .




Гласувай:
26


Вълнообразно


1. radostinalassa - Н. Марков ни каза, че няма никакво...
15.12.2018 16:02
значение дали ще гласуваме. И това е така. Винаги ще спечели този, който има благоволението на ЮС в момента.
цитирай
2. xubavka - Здравей, Михаил!
16.12.2018 10:43
Темата е интересна. Първата асоциация, четящият прави със заветът на хан Кубрат „Съединението прави силата“ за разделянето на Стара България на 5 части, който се предава като притча, описан е в разказ на Ангел Каралийчев. За това, как хан Кубрат е казал завета към синовете си, може да се гадае по начина, по който им го е демонстрирал със стрелите. Възниква въпросът умен ли е бил заветът? Ако в химията за някои химични реакции твърдението е абсолютно валидно, че „съединението прави силата“, то има и такива реакции при които „съединението прави слабостта“, зависи от веществата, които участват в химичната реакция и не винаги изходното вещество е едно. В обществото действат и други закони. Трябва да се знае как се създават обединения и кога се създават. Дали има смисъл създаването им за предварително изгубени каузи? Дали при постигане на целите си обединенията се разпадат? Обществото е съставено от относително разнородни елементи. Възможен ли е в обществения живот обаче такъв абсолютизъм, както в химията, такава точност? Примерите от историята ни са показателни. На мен винаги ми се е искало, когато се говори за държава, да се гледа като на обществен договор, и то на справедлив договор, който се подчинява на един по-висш закон за задълженията и договорите, този на Вселената. Беше ми интересно, Михаил, прочетах още вчера и нямах намерение да коментирам, защото в един разговор с приятел го коментирах преди време, и не искам да се повтарям. И двете сентенции са правилни, зависи за какво се отнася. Иначе ти благодаря за темата за умния и глупав баща, защото и двете понятия съществуват. Не забравяйте да гласувате, това е Ваше право в обществения договор! Поздрави и весели празници!
цитирай
3. merlin68 - Много добре изложени радсъждения, ...
22.01.2019 11:50
Много добре изложени радсъждения, безспорно верни, но според мен трябва да включиш в разсъжденията още един фактор. Нарича се целеустременост, без тази упоритост, дори най-разумния човек често не постига реално постижими и правилно подбрани цели. Случва се и обратното, когато "вярващия", проявявайки свръх целеустременост постига на пръв поглед нереална от към разума цел. И това прави живота интересен:)
цитирай
4. alchemist - Наскоро си купих "Обществ...
09.02.2019 13:33
Наскоро си купих "Обществения договор" на Русо. Прегледах го набързо и стигнах до едни изводи. Когато пък го прочета нацяло и осмисля добре казаното от автора, може пак да стигна до същите изводи(с голяма вероятност).
Държавата е силна или слаба, поради(естеството на) управляващите я. При силните управляващи имаме силна държава, а слабите управляващи отслабват(разсипват) държавата и тя става слаба.
цитирай
5. krumbelosvet - Нема АБСТРАКТНО съединение
10.03.2019 00:42
Водород + кислород = вода
Водород + хлор = киселина
Водород + сяра = смрад
Но не е хубаво един НАРОД да е разделен.
Затова девизът на НС е добър. Нашето Съединение, е порив на народната душа!
цитирай
6. krumbelosvet - А партийната система е менте
10.03.2019 00:54
И силните държави са ТОТАЛНИ. Най-силната, САЩ, е най-тотална. Управлява ФРС. А народът е горд, че (уж) избира. Не случайно цар Освободител ни подарява конституция с партии - разделяй и владей. Но го надхитриха западняците, ТЕ се възползваха.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mihailts
Категория: Други
Прочетен: 666941
Постинги: 162
Коментари: 601
Гласове: 27311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031