Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2019 08:42 - Мигът на истината
Автор: svetlantonev Категория: Изкуство   
Прочетен: 154 Коментари: 0 Гласове:
0



Стамен Милионера седеше на уличната пейка пред своята къща и си мислеше колко несправедлив е живота. През всичките години, докато ходеше на работа, все се надяваше, че като се пенсионира един ден, ще тръгне с жена си по екскурзии и почивки, ще обиколи всички онези места, за които е мечтаел като млад. Имаше в главата проект, може би фантазия, която го тикаше напред и даваше смисъл на неговото сиво и монотонно съществуване. Естествено, че всеки план се нуждаеше от финансиране, пък бил той и хипотетичен. Така започна да играе тото. От начало със случайни числа, по фиш на седмица, постепенно стигна до комбинации с по двадесет, тридесет лева. Хората в неделя ходеха на църква, неговата църква беше тотото. Хората вярваха в Иисус Христос, той беше убеден в съдбата. Ала щом не помогна и пълното комбиниране пак не се отказа. Създаде система, чрез която можеше да следи до дванадесет числа, които евентуално бяха печеливши. Изписа няколко тетрадки със сложни изчисления. Жена му като един уравновесен човек, усещаше неговото пристрастяване и все мърмореше: „Стамене, де се е чуло и видяло, от държавата да се спечели. Зарежи това тото! Милионер ли ще ставаш?“ И така му излезе прякора Милионера.
Беше леко комичен на външен вид – сух и длъгнест, малко прегърбен, с изпъкнала адамова ябълка, панталони с крачоли до кокалчетата и чорапи със скъсани ластици, които се свличаха надолу. А той току се поспираше отвреме – навреме да ги придърпва. Щом се вманиачи в тотото, съвсем го взеха на подбив и му подхвърляха шеговито:
- Как е Милионере, ще печелим ли тая седмица?
Стамен без да се усеща, обясняваше надълго и нашироко, как вече е
хванал цаката на тотото и съвсем скоро ще удари шестицата. Месец преди да се пенсионира жена му го напусна. От тогава минаха три години. Децата се запиляха по света - синът в Испания, дъщерята в Англия. Така опустя голямата двуетажна къща, която трябваше да бъде пълна с живот. Нещо се пречупи в него и съвсем занемари, както двора, така и външния си вид. Но продължаваше да вярва, че само за един миг всичко ще се преобърне. Все пак спря с големите залози. Остана на един фиш с пълно комбиниране със седем случайни числа. Вече не проверяваше тиражите, а оставяше това на Магда – обслужващата тото пункта. Най-любимият му момент беше, докато тя проверява числата. „Мигът на истината“, както казваше Стамен.
Днес беше мрачен есенен ден и Милионера, докато седеше на пейката и си мислеше за своя живот, забеляза как един кестен се търкулна от дървото и се спря в краката му.
- Брей, кога се изниза лятото? – тихо измърмори и огледа дърветата на
улицата. – Сякаш до вчера бяха още зелени, а днес колко много листа са окапали.
По улицата мина Наско Шмекера и го подкачи:
- Е, Милионере, к‘во зяпаш нагоре. Господ да не ти праща факс с
печелившите числа?
- Абе, Шмекер, що не си вървиш по пътя! Не бери грижа за мойто тото.
Щото като спечеля, друга песен ще запееш.
- Имаш право, ще запея: „Милионерче, не се подигравай ти, бръкни по-
дълбоко..“ – докато се отдалечаваше, Наско тананикаше песента на Тони Стораро, но натъртваше на „милионерче“.
Стамен скочи ядосан и набързо се прибра вкъщи. Вече едва издържаше на подигравките на съгражданите си. Беше събота и щеше да се отбие в тото пункта следобед.
Магда го гледаше внимателно, докато попълва числата във фиша и нещо тихо си мърмори. Тя никога не си позволяваше да му се присмива. Все пак той беше най-редовния ѝ клиент.
- Обичайното ли, Стамене? – жената пусна фиша в машината.
- Да, да пълно комбиниране със седем числа на шест от четиридесет и
девет.
- Седем лева – чу се дрезгавият ѝ глас.
- А ще погледнеш ли стария? – попита пенсионерът.
- Разбира се.
Мъжът подаде фиша и зачака. „Мигът на истината“ накара очите на
Магда да се разширят до максимум, създавайки реална опасност да изхвръкнат от орбитите.
- Стамене, к-к-к"во става тука, бе? – сякаш се чу стържене на ламарина. –
Печелиш джакпота и още шест петици по седем хиляди шестотин и четири лева. Общо: три милиона седемстотин петдесет и три хиляди шестотин двадесет и четири лева. Лелелеле, майко! – жената крещеше като луда зачервена и възбудена. – Значи ти си бил печелившият? А ние цяла седмица се чудим?! Радвай се бе, човек!
Милионера леко се усмихна, ако не бяха няколко капчици под носа му, човек ще си помисли, че всичко това се случва на някой друг.
- Аз нали ви казвах, че ще спечеля! Сега вече всички ще ми повярват.
Излезе и след малко се върна с бонбониера, с която почерпи Магда и
остави кутията в тото пункта.
На другия ден Стамен пак седеше на пейката, затворил очи заради припичащото слънце. „Циганското лято“ напомни за себе си. Той дочу стъпки по улицата и погледна да види кой минава.
- Ооо, Стамене, как си приятелю! Наслаждаваш се на хубавото време след
печалбата, а! Ама, то и децата знаят, че пари при пари отиват, а въшките при въшките. На кой да се падне джакпота, ако не на Милионера.
- Така е, Наско. Пари при пари отиват. Ама, добре, че спечелих, та да
разбера, че съм ти приятел.
Шмекера наведе глава и отмина, а Стамен отново притвори очи и продължи да се радва на последните слънчеви лъчи на „циганското лято“.


 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetlantonev
Категория: Изкуство
Прочетен: 572515
Постинги: 895
Коментари: 0
Гласове: 382
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031