Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2019 09:14 - Няма по дяволи от дявола
Автор: svetlantonev Категория: Изкуство   
Прочетен: 248 Коментари: 0 Гласове:
0



Дълги години циганите скитали по земята, но никъде не се задържали по-дълго, за да направят домове. Обикаляли със своите катуни, докато най-накрая пристигнали в едно далечно царство, където били посрещнати толкова добре, че решили да останат. Всеки циганин преживявал със своите умения. Едни плетели кошници, други връзвали метли, трети – се занимавали с вещерство и магии. Каквото и да правели, умеели да се забавляват. Нямало по-добри певци, танцьори и музиканти от тях.
Минало време и циганите се позамогнали. С богатството дошла и гордостта. Започнали да не забелязват другите хора, да ги лъжат и крадат. Решили, че са станали по-големи от дявола. Това разгневило Сатаната. Дали случайно, дали не, се случили няколко сушави години. Настанал глад и хората започнали да мрат като мухи. Насъбрало се недоволство в царството и избухнали бунтове. Дяволът подшушнал на царят, че трябва да се отърве от циганите, защото Господ наказва всички, заради тях. Монархът без да мисли, заповядал да убият всички цигани.
Точно тогава свети Василий слязъл на земята и успял да скрие само две циганчета – момче и момиче.
След няколко години животът пак тръгнал добре. Хората забравили глада и отново пожелали забавления. Търсели музиканти, танцьори и певци, които да ги радват, както циганите преди, но такива нямало.
Придворните съобщили на царя, че животът вече не е същия. Хората били сити, но нещастни. Тогава монархът осъзнал грешката си. Повикал най-мъдрият съветник, и го попитал какво да стори. Човекът предложил да се даде награда – торба с жълтици, за най-добрите: музикант и танцьор, които после ще забавляват цялото царство. Явили се стотици, но царят не харесал никой. Накрая дошли младо семейство цигани, спасените от свети Василий. Щом мъжът засвирил, а жената заиграла, всички наскачали, започнали да пляскат и се радват. Монархът ги назначил за придворни артисти и им дал торба с жълтици.
От този ден никой не закачал вече циганите. Те пак заживели с другите в сговор и разбирателство, но не забравили, че няма по дяволи от дявола.

 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetlantonev
Категория: Изкуство
Прочетен: 571694
Постинги: 895
Коментари: 0
Гласове: 382
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031