Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2020 15:29 - Жената, която спря всички войни
Автор: svetlantonev Категория: Изкуство   
Прочетен: 225 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.01.2020 15:37



Когато се родила Хойо Масако от рода Фудживара, баща ѝ не бил особено щастлив, защото искал момче, за да го наследи след време. Той водел дългогодишни борби за политическо влияние с другия голям род в Япония - Тайра. Постепенно Фудживара губели влияние и липсата на наследник, нямало да има особено значение. В онези далечни и мрачни времена жените не можели да мм станат нещо повече от съпруги, майки, домакини или императрици. Ала това момиче се различавало от другите със своя ум, красота и доброта.
Един ден гледачката по невнимание изгорила с вряла вода малката Хойо. Бащата набил прислужницата и я изгонил от дома си. Никой обаче не знаел, че нейната баба била магьосница и щом разбрала как Фудживара се отнесъл с внучката ѝ, решила да отмъсти. Проклела момичето с магия да ослепее и само ако някога срещне любовта, да възвърне зрението си. Не минало много време и то ослепяло. Идвали най-прочутите лекари и знахари от цялата страна, но не успели да го излекуват.
Въпреки слепотата Хойо все пак виждала, но онова което никой друг не можел. Тя не спряла да се учи и щом пораснала в цяла Япония нямало по-образована и красива девойка от нея. Идвали да я искат за жена много благородници, но след всеки проведен разговор с младежите, тя ги отпращала с думите: "Още съм малка, ще дойдете след няколко години". Веднъж бащата попитал Хойо:
- Дъще, минаха толкова достойни мъже да искат твоята ръка, защо не одобри нито един?
- Татко, аз ги питах какво е първото нещо, което виждат в мен. А те ме лъжеха и не признаваха, че мислят за слепотата ми. Не искам да се омъжа за някой, който ме съжалява.
Бащата нямал какво да отговори, само махнал с ръка и повече не отворил и дума за женитба. По това време в двора на Фудживара дошъл четвъртият син на рода Минамото - Минамото но Йоритомо, за да усвои военното изкуство. Тъй като нямал изгледи за политическа кариера, баща му го насочил към военно дело. Родът Тайра спечелил битките със своя враг и станал най-влиятелния в империята. Младежът от Минамото бил амбициозен, ученолюбив и твърде скоро усвоил изкуството на войната. Той освен това се отличавал с голямо и любящо сърце. Щом видял за първи път Хойо, веднага се влюбил. Девойката също не била безразлична към него. Един ден Минамото но Йоритомо отишъл при баща ѝ, да поиска ръката на неговата дъщеря. Фудживара харесвал момъка, но искал съгласието и на Хойо.
- Нямам нищо против този брак, ако дъщеря ми бъде съгласна и внимавай как ще ѝ отговориш на въпроса! - предупредил го човекът.
Младежът отправил предложение на девойката, но вместо отговор получил от нея същия въпрос, който задавала на всеки:
- Какво е първото нещо, което виждаш в мен?
- Твоята доброта.
Този път тя се усмихнала и го прегърнала.
- Да, Минамото но Йоритомо, ще се омъжа за теб.
Вдигнали сватба за чудо и приказ, на която присъствал императорът, както и най-видните представители на рода Тайра. Точно тогава се случило чудо. По време на сватбената церемония Хойо прогледнала. Това била двойна радост за всички, които обичали и уважавали младоженците. В края на сватбата двата клана Минамото и Тайра се скарали жестоко, дори императорът не успял да ги помири.
След няколко дни започнала войната между родовете. Тъй като тримата по-големи братя на Минамото но Йоритимо загинали в сражения, баща му предал властта на клана на него. Мъжът, който изучил военното изкуство до съвършенство, повел своите хора към победа. Все пак до нея се стигнало доста трудно, след многобройни битки и жертви от двете страни. Посъветван от своята съпруга в решителната битка, Минамото успял да се спаси от хитър капан и да срази врага. След триумфа императорът го обявил за шогун със седалище Камакура.
Шогунатът Камакура донесъл на японския народ мир и благоденстеие за сто и петдесет години. А в народната памет съпругата на шогун Минамото но Йоритимо останала като жената, която спря всички войни.



 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetlantonev
Категория: Изкуство
Прочетен: 575129
Постинги: 895
Коментари: 0
Гласове: 382
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930